Cabinet Individual de Psihologie Dancea Mirela Lămîița
Calea Circumvalațiunii nr.24, bl. 78A ap.3 Timișoara
| 0356 437 220 | 0726 421 082 | 0773 557 345 | psicabinet@yahoo.com

E un exerciţiu al sufletului, al încrederii în sine şi al puterii de a merge mai departe în noul an. E un exerciţiu al introspecţiei şi al sincerităţii.  E un exerciţiu al nostru cu noi înşine, în care ne dăm voie să ne sărbătorim, să ne lăudăm şi să ne recunoaştem truda şi sudoarea anului care a trecut.  De ce să aşteptăm de la alţii să ne recunoască meritele, să ne laude sau să ne aprecieze? Avem aşa de multă nevoie de toate astea încât nu putem fi fericiţi fără ele, nu ne simţim bine în pielea noastră şi nu găsim sens în munca de zi cu zi. Însă ceilalţi nu sunt tot timpul dispuşi să ne ofere tot ce sufletul nostru are nevoie. Ṣi de ce să stăm să cerşim aprecierea celorlalţi, de ce să lăsăm ca fericirea noastră să depindă de alţii? Nu avem nici o certitudine că ea va veni vreodată. Nu avem nici o siguranţă în ceea ce ne vor oferi sau nu alţii. Nu ne putem baza, decât pe noi. Şi atunci ce facem?

Propun un exerciţiu la final de an. Nu presupune completarea unui chestionar sau bifarea unor răspunsuri pe baza cărora cineva stabileşte lucruri despre dumneavoastră.  Rezultatul îl calculaţi singuri, iar concluziile le trageţi tot singuri. Aveţi nevoie de o oră de linişte, de un mediu relaxant, poate o ceaşcă de ceai sau cafea şi o poziţie confortabilă.

Pentru  început gândiţi-vă la anul care a trecut. Gândiţi-vă la evenimentele mai importante din acest an, locurile pe unde ati fost, la trăirile pe care le-aţi avut, amintirile plăcute sau neplăcute. După acest scurt inventar imaginar vă invit să luaţi o foaie şi un pix. Treceţi pe foaie lucrurile bune care vi s-au întâmplat anul acesta. Gândiţi-vă la toate momentele care v-au adus zâmbetul pe buze, la toate momentele în care aţi simţit bucurie, fericire, relaxare sau confort. Găsiţi cât mai multe astfel de momente, fie că au fost realizări mari, fie că au fost întâmplări mici, cotidiene. Important este că ele au rămas în sufletele noastre, chiar dacă ni le amintim mai greu. De multe ori avem tendinţa să nu dăm importanţă micilor bucurii şi să ne amintim doar pe cele grandiose, cruciale din viaţa noastră, cum ar fi poate o nuntă, naşterea unui copil, o promovare, un concediu foarte scump sau câştigarea unei sume mari de bani. Acest exerciţiu însă vă invită, ca pe lângă acestea să ni le amintim şi pe cele mai mici. De exemplu o plimbare plăcută cu persoana iubită, un weekend relaxant alături de familie, o ieşire ocazională cu colegii, o reuşită profesională sau, de ce nu, un shopping productiv la Mall.

După ce aţi trecut pe foaie acele 5-10 momente frumoase din anul care tocmai a trecut, încercaţi să vă gândiţi cu ce aţi contribuit dumneavoastră ca acele lucruri să se împlinească. Care a fost elementul pe care dumneavoastă l-aţi adus ca acel moment să fie unul plăcut. Poate acest pas al exerciţiului este cel mai greu de parcurs, deoarece nu suntem obişnuiţi cu ideea faptului că noi putem influenţa evenimentele din viaţa noastră. Important este doar să ne asumăm această responsabilitate şi să conştientizăm că avem puterea să facem ceva bun pentru noi. Avem puterea să contribuim poate cu o stare de bine, cu o laudă, cu voie bună, iertare, acceptare sau deschidere pentru a transforma un eveniment în unul memorabil. Şi mai mult, putem face asta în fiecare zi, doar pentru a ne bucura mai mult. Contribuţia se poate concretiza şi in activitati precum munca, învăţatul, mersul la sală sau ceva specific jobului nostru. Sunt nenumărate forme prin care putem contribui şi cu siguranţă am făcut multe ca un astfel de moment să se realizeze, doar trebuie să fim atenţi la noi înşine, să ne conştientizăm şi să ne recunoaştem meritele.

La finele exerciţiului vă invit să recitiţi tot ce aţi trecut pe foaie şi să trageţi singur concluziile. Veţi fi uimit să vă vedeţi toată munca anului trecut pe o foaie. Ce aţi simţit în timpul exerciţiului? Ce simţiţi acum, după ce aţi tras concluziile? Ce gândiţi despre toate acestea?

Cu aceste concluzii în suflet, vă urez sărbători fericite şi un nou an plin de conştientizări şi recunoaşteri!

Cristina Băruţă